Málnafagylalt
Málnapüré
(Ez a recept fagyasztva szárított málnát és friss málnát is tartalmaz.)
- 50 g fagyasztva szárított málna
- 100 g friss málna
- 1 teáskanál citromsav
A fagyasztva szárított málnát aprítógépben finom porrá őröljük, majd átszitáljuk. Így körülbelül 30-35 gramm extra finom, magmentes málnaport kapunk. A szűrőben maradt darabokat nem érdemes újra feldolgozni, mert keserűvé tehetik a fagylaltot.
A leszitált málnaport egy kis lábasba tesszük, hozzáadjuk a citromsavat, ami majd intenzívebbé teszi a málnapüré ízét. Ezután belekeverjük a 100 gramm málnát, majd a lábast közepes lángra tesszük, és habverővel addig keverjük, amíg sima, csomómentes pürét nem kapunk. A kész málnapürét félretesszük hűlni.
Málnafagylalt
Hozzávalók:
- 150 g görög joghurt
- 30 g tejpor
- 500 g nagyon hideg habtejszín (legalább 36 százalék zsírtartalommal
- 200 g hideg, cukrozott sűrített tej
- 125 g málnapüré (a fenti recept szerint elkészítve)
- 1 evőkanál Limoncello DiCapri (opcionális)
- 1 evőkanál vaníliapaszta (vagy vaníliakivonat)

ELKÉSZÍTÉS:
Egy nagy tálba beletesszük a görög joghurtot, a tejport és a vaníliapasztát. Hozzáöntjük a nagyon hideg habtejszínt, és kézi mixerrel addig verjük, amíg a keverék sűrű és habos nem lesz – de még nem teljesen kemény. Ezután beleforgatjuk a málnapürét, a cukrozott sűrített tejet, és ha használunk, a Limoncellót is.
A keveréket szilikonformába öntjük, amely szép, letisztult, modern formát ad a fagylaltnak. A tetejét fóliával lefedjük, ügyelve arra, hogy a fólia közvetlenül érintkezzen a krém felületével – ez segít megelőzni a jégkristályosodást. Végül a formát egy éjszakára fagyasztóba tesszük.
Másnap úgy adagoljuk, mint a hagyományos fagylaltot – kanalazva vagy szeletelve, ízlés szerint. Fogyasztás előtt fél órával vegyük ki a hűtőszekrényből.