Nyári töltött paprika
Nyári töltött paprika 6 adag
Honnan tudjuk biztosan, hogy beköszöntött a nyár? A magyar konyhákban a töltött káposztát felváltja a töltött paprika – viccelődött egy szabolcsi barátom, amikor megtudta, hogy a legnagyobb kedvencem a hagyományos töltött paprika. Szerintem ezt az ételt már mindenki el tudja készíteni, azért hoztam mégis ezt ezen a héten, mert házi paradicsomszósszal (ketchup) meg szoktam bolondítani.
TÖLTELÉK
- 700 g darált sertéshús (vagy pulyka)
- 300 g rizs
- 12 közepes tölteni való paprika
- 2 nagy vöröshagyma
- 2 tk fokhagymapor (vagy 4 gerezd fokhagyma)
- 3-4 tk só
- 3 tk fűszerpaprika
- 5 g fekete bors
- 2 db tojás
PARADICSOMMÁRTÁS
- 1 l paradicsomlé
- 1 tk só
- 1 ek sertészsír
- 2 ek finomliszt
- 1 közepes vöröshagyma
- 3 dl házi paradicsomszósz (ketchup),
ha ez nincs, akkor:
- 200 g sűrített paradicsom
- 1 leveskocka
- 1 tk só
- 1 ek cukor
- 1-2 zellerlevél, zellerszár
ELKÉSZÍTÉS:
A hagymát-fokhagymát nagyon apróra felaprítjuk (én nem párolom elő, csak összekeverem a töltelék hozzávalóit egy tálban).
A paprikák csumáját eltávolítjuk, megmossuk és a tölteléket lazán beletesszük, hogy maradjon helye a rizsnek bedagadni (én nem szoktam előfőzni).
Ha kimaradt töltelék van, egyszerű közepes gombócokban mellédobjuk, de ha friss húsból készült, akár hosszúkásra formázva a mélyhűtőbe is tehetjük, egy későbbi gyors ételhez, amikor a fagyott rudakat csak betesszük a paprikába, és már mehet is a paradicsomlébe.
Lefedve húsz percig közepes lángon főzzük. Amikor minden megpuhult, a lisztből a zsiradékon rántást készítünk, és a mártáshoz adjuk, óvatosan kikavarva a töltelékek között. Ilyenkor pótolhatjuk a vizet, ha kell, és ellenőrizhetjük a fűszerezést a szájízünk szerint. Tálalhatjuk főtt burgonyával is, de mi inkább csak egytálételként szeretjük.
