Nyári töltött paprika

Nyári töltött paprika 6 adag

Honnan tudjuk biztosan, hogy beköszöntött a nyár? A magyar konyhákban a töltött káposztát felváltja a töltött paprika – viccelődött egy szabolcsi barátom, amikor megtudta, hogy a legnagyobb kedvencem a hagyományos töltött paprika. Szerintem ezt az ételt már mindenki el tudja készíteni, azért hoztam mégis ezt ezen a héten, mert házi paradicsomszósszal (ketchup) meg szoktam bolondítani.

TÖLTELÉK

  • 700 g darált sertéshús (vagy pulyka)
  • 300 g rizs
  • 12 közepes tölteni való paprika
  • 2 nagy vöröshagyma
  • 2 tk fokhagymapor (vagy 4 gerezd fokhagyma)
  • 3-4 tk só
  • 3 tk fűszerpaprika
  • 5 g fekete bors
  • 2 db tojás

PARADICSOMMÁRTÁS

  • 1 l paradicsomlé
  • 1 tk só
  • 1 ek sertészsír
  • 2 ek finomliszt
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 3 dl házi paradicsomszósz (ketchup),

ha ez nincs, akkor:

  • 200 g sűrített paradicsom
  • 1 leveskocka
  • 1 tk só
  • 1 ek cukor
  • 1-2 zellerlevél, zellerszár

ELKÉSZÍTÉS:

A hagymát-fokhagymát nagyon apróra felaprítjuk (én nem párolom elő, csak összekeverem a töltelék hozzávalóit egy tálban).

A paprikák csumáját eltávolítjuk, megmossuk és a tölteléket lazán beletesszük, hogy maradjon helye a rizsnek bedagadni (én nem szoktam előfőzni).

Ha kimaradt töltelék van, egyszerű közepes gombócokban mellédobjuk, de ha friss húsból készült, akár hosszúkásra formázva a mélyhűtőbe is tehetjük, egy későbbi gyors ételhez, amikor a fagyott rudakat csak betesszük a paprikába, és már mehet is a paradicsomlébe.

Lefedve húsz percig közepes lángon főzzük. Amikor minden megpuhult, a lisztből a zsiradékon rántást készítünk, és a mártáshoz adjuk, óvatosan kikavarva a töltelékek között. Ilyenkor pótolhatjuk a vizet, ha kell, és ellenőrizhetjük a fűszerezést a szájízünk szerint. Tálalhatjuk főtt burgonyával is, de mi inkább csak egytálételként szeretjük.