Asztalközösség: kukoricás rizottó

Egy falat puhaság, egy falat roppanás: pont ilyen ez a kukoricás rizottó. Ha van kedvünk, főzhetünk hozzá saját kukoricaalapot, amivel még gazdagabb, teltebb ízt kapunk – de ha nincs rá időnk, a jó öreg csirkealaplé is bőven megteszi. A végén beleforgatott, levegős tejszínhab gazdagítja, de nem nehezíti el, sőt ettől lesz légiesen könnyed. Csak arra figyeljünk, hogy közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá, különben a forró rizottóban elolvad. Persze ez sem a világ vége – a végeredmény így is ellenállhatatlanul krémes lesz.
HOZZÁVALÓK A RIZOTTÓHOZ:
- 1,4 l kukorica-alaplé (a receptet lásd
lejjebb) vagy csirkealaplé
- 30 g vaj
- 1 póréhagyma (csak a fehér és
világoszöld rész) finomra aprítva
- 1 tk só
- ¼ teáskanál fekete bors
- 200 g arborio rizs
- 120 ml száraz fehérbor
- kb. 250 g nyers kukoricaszem
(kb. 2 cső kukoricából)
- 100 g reszelt parmezán sajt
- 60 ml tejszín
- 2 evőkanál aprított snidling (opcionális)
HOZZÁVALÓK
A KUKORICA-ALAPLÉHEZ:
- 2 kukoricacső (a szemeket levágva, a rizottóhoz félretéve)
- 1 hagyma negyedekre vágva
- 1 sárgarépa 2-3 cm-es
darabokra vágva
- 1 szál zeller 2-3 cm-es
darabokra vágva
- 1 póréhagyma sötétzöld levelei
(a fehér és világoszöld részt
a rizottóhoz használjuk)
- 2 gerezd fokhagyma összetörve
- 1 tk só
- 1 tk egész fekete bors
ELKÉSZÍTÉS
A kukorica- vagy a csirkealaplevet felforraljuk egy lábasban. Felolvasztunk 15 gramm vajat egy széles, magasabb falú serpenyőben, közepes lángon. Hozzáadjuk a póréhagymát, és időnként megkeverve pároljuk, amíg megpuhul, de nem barnul meg. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a rizst, és kevergetve pirítjuk, amíg a szemek enyhén áttetszővé válnak. Ekkor ráöntjük a bort, és kevergetve főzzük, amíg teljesen elpárolog (1-2 perc). Egy merőkanál forró alaplevet adunk a rizshez, és folyamatos keverés mellett főzzük, amíg a rizs teljesen felszívja. Ezt ismételjük: amikor száraznak tűnik, adunk hozzá újabb merőkanállal az alapléből, mindig kevergetve. Amikor az alaplé fele elfogyott, belekeverjük a kukoricát. Tovább főzzük, amíg elfogy az alaplé, megpuhul a kukorica, a rizs pedig krémes és puha lesz (összesen 30-40 perc).
Levesszük a tűzről, belekeverjük a parmezánt és a maradék vajat. Lefedve állni hagyjuk 5 percig. Közben kemény habbá verjük a tejszínt. Közvetlenül tálalás előtt belekeverjük a snidlinget, és óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot.
Az opcionális kukorica-alaplé elkészítése: az összes hozzávalót egy nagy fazékba tesszük 1,4 liter vízzel. Felforraljuk, majd mérsékeljük a hőmérsékletet, hogy gyöngyözve főjön lefedve 30 percig, végül finom szűrőn átszűrjük.