Asztalközösség: kukoricás rizottó

Kukoricás rizottó Fotó: Weberné Zsikai Mária

Egy falat puhaság, egy falat roppanás: pont ilyen ez a kukoricás rizottó. Ha van kedvünk, főzhetünk hozzá saját kukoricaalapot, amivel még gazdagabb, teltebb ízt kapunk – de ha nincs rá időnk, a jó öreg csirkealaplé is bőven megteszi. A végén beleforgatott, levegős tejszínhab gazdagítja, de nem nehezíti el, sőt ettől lesz légiesen könnyed. Csak arra figyeljünk, hogy közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá, különben a forró rizottóban elolvad. Persze ez sem a világ vége – a végeredmény így is ellenállhatatlanul krémes lesz.

HOZZÁVALÓK A RIZOTTÓHOZ:

  • 1,4 l kukorica-alaplé (a receptet lásd

lejjebb) vagy csirkealaplé

  • 30 g vaj
  • 1 póréhagyma (csak a fehér és

világoszöld rész) finomra aprítva

  • 1 tk só
  • ¼ teáskanál fekete bors
  • 200 g arborio rizs
  • 120 ml száraz fehérbor
  • kb. 250 g nyers kukoricaszem

(kb. 2 cső kukoricából)

  • 100 g reszelt parmezán sajt
  • 60 ml tejszín
  • 2 evőkanál aprított snidling (opcionális)

HOZZÁVALÓK

A KUKORICA-ALAPLÉHEZ:

  • 2 kukoricacső (a szemeket levágva, a rizottóhoz félretéve)
  • 1 hagyma negyedekre vágva
  • 1 sárgarépa 2-3 cm-es

darabokra vágva

  • 1 szál zeller 2-3 cm-es

darabokra vágva

  • 1 póréhagyma sötétzöld levelei

(a fehér és világoszöld részt

a rizottóhoz használjuk)

  • 2 gerezd fokhagyma összetörve
  • 1 tk só
  • 1 tk egész fekete bors

ELKÉSZÍTÉS

A kukorica- vagy a csirkealaplevet felforraljuk egy lábasban. Felolvasztunk 15 gramm vajat egy széles, magasabb falú serpenyőben, közepes lángon. Hozzáadjuk a póréhagymát, és időnként megkeverve pároljuk, amíg megpuhul, de nem barnul meg. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a rizst, és kevergetve pirítjuk, amíg a szemek enyhén áttetszővé válnak. Ekkor ráöntjük a bort, és kevergetve főzzük, amíg teljesen elpárolog (1-2 perc). Egy merőkanál forró alaplevet adunk a rizshez, és folyamatos keverés mellett főzzük, amíg a rizs teljesen felszívja. Ezt ismételjük: amikor száraznak tűnik, adunk hozzá újabb merőkanállal az alapléből, mindig kevergetve. Amikor az alaplé fele elfogyott, belekeverjük a kukoricát. Tovább főzzük, amíg elfogy az alaplé, megpuhul a kukorica, a rizs pedig krémes és puha lesz (összesen 30-40 perc).

Levesszük a tűzről, belekeverjük a parmezánt és a maradék vajat. Lefedve állni hagyjuk 5 percig. Közben kemény habbá verjük a tejszínt. Közvetlenül tálalás előtt belekeverjük a snidlinget, és óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot.

Az opcionális kukorica-alaplé elkészítése: az összes hozzávalót egy nagy fazékba tesszük 1,4 liter vízzel. Felforraljuk, majd mérsékeljük a hőmérsékletet, hogy gyöngyözve főjön lefedve 30 percig, végül finom szűrőn átszűrjük.