Asztalközösség: áfonyás torta

A 2024-es ország tortája ihlette ezt a receptet egy születésnapra. Vizes piskóta az alapja három lapban, a krém áfonyalekvártól lett rózsaszín. A margarétát formázó áfonyás torta édes, mégis fanyar ízvilága, kinézete az ünnepi asztal éke lehet.

HOZZÁVALÓK A PISKÓTÁHOZ:

  • 4 tojás
  • 4 ek cukor
  • 4 ek víz
  • 4 evőkanál finomliszt

ELKÉSZÍTÉSE:

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a lisztet és a vizet. Összeforgatjuk a két masszát, majd sütőpapírozott vagy kivajazott-lisztezett formában körülbelül húsz percre 200 fokos sütőbe tesszük.

HOZZÁVALÓK A KRÉMHEZ:

  • 5 ek áfonyalekvár
  • 250 g mascarpone vagy ricotta
  • 4 ek vaníliakrémes alappor
  • 1 pohár görög joghurt

ELKÉSZÍTÉSE:

A ricottát, a krémes alapport és a görög joghurtot alaposan kikeverjük és két részre osztjuk. Az egyik felébe 2 ek áfonyalekvárt teszünk a külső színezéshez, a másik üresen marad.

HOZZÁVALÓK AZ ÁFONYARÉTEGHEZ:

  • 3 ek áfonyalekvár
  • 25 dkg friss vagy mirelit áfonya
  • 1 cs főzős vaníliapuding

A lekvárt és a gyümölcsöt összemelegítjük, ebből sűrű gyümölcskrém lesz, hozzákeverjük a 2 dl vízben feloldott vaníliapudingot. Hagyjuk kissé kihűlni.

RÉTEGEZÉS:

A piskótát legalább három részre vágjuk. Az első piskótalapot tiszta tortaformába tesszük, hogy megadja a kereteket, amíg a tortakrém is megszilárdul. Az elsőre kerül vékonyan az áfonyazselé, rá egy réteg fehér krém. A következő piskótát ráhelyezve ugyanígy járunk el.

Végül a tetejét is rátesszük. Ide már a rózsaszín áfonyás krém egyharmad részét kenjük fel vékonyan és egyenletesen. Ezután legalább két órát érdemes pihentetni hűtőben. Utána már lekerülhet róla a tortagyűrű, és a maradék krém felével lefedjük az oldalát. Az utolsó adag krémet egy kinyomó zacskóba tesszük, a zacskó sarkából egy centimétert levágva.

A virágminta a tetején úgy alakul ki, ha a torta külső ívén egymás mellé ötforintos nagyságú gombócokat nyomunk, majd ezeket egy mozdulattal behúzzuk a torta közepe felé egy kerek végű kiskanállal. Ez így megadja a következő sziromkör helyét is, amíg egész a torta közepére nem érünk – vagy a krém el nem fogy –, ahol pár szem friss áfonyával kialakulhat a virág közepe. Azonnal szeletelhető.