Asztalközösség – Őszi vadas
Nagy kedvenc baráti körömben a vadas. Mindegy, hogy tavasz, nyár, ősz vagy tél, a különleges alkalmakon ezzel ünneplünk és fejezzük ki egymásnak a szeretetünket. Bár sokan azt gondolják, bonyolult étel, de cseppet sem az. Legutóbb épp ámulatba ejtett egy sült muskotályos sütőtök, és mivel elképesztően édes volt, arra gondoltam, kipróbálom a vadasban: karamellizált cukor és sűrítés helyett inkább sült sütőtököt teszek bele. Az eredmény nagy sikert aratott, ezért közreadom.
HOZZÁVALÓK 8 FŐRE, MERT EZT KIS ADAGBAN NEM ÉRDEMES KÉSZÍTENI:
- 1 kg sertéstarja
- 2 ek zsír
- 0,5 kg vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 0,5 kg sárgarépa
- 2 db fehérrépa vagy paszternák
- 0,5 kg zeller (gyökér)
- kb. 30 dkg sült sütőtök (lehetőleg édesebb fajta)
FŰSZEREK:
- 5-6 babérlevél
- só, bors
- 1 db marhahúsleves-kocka
ÍZESÍTŐK:
- 2 ek mustár
- 1 kis pohár tejföl (175 g)
A sertéstarját egyben bedörzsöljük sóval, borssal, és kevés zsiradékon kérget pirítunk rá egy serpenyőben. A hagymákat és a zöldségeket megtisztítva, nagyobb darabokra vágva méretes lábasba tesszük. Amikor a zöldségek kevés zsiradékon lepirultak, mehet hozzá a hús, a fűszerek, a leveskocka és annyi víz, hogy pont ellepje. Lassú tűzön kb. egy óra alatt a hús majdnem teljesen megpuhul. Ekkor kivesszük a babérlevelekkel együtt, és a korábbi serpenyőben pihentetjük, amíg a szósz elkészül. A zöldségekhez adjuk a sütőtököt, a tejfölt és a mustárt, és botmixerrel krémesítjük. A megfőtt húst felszeleteljük, és minden kicsordult zamattal együtt a serpenyőből visszatesszük a szószba még egy fél órára. Mindenképp érdemes kóstolgatni és a sós, édes, savanykás ízeket egyensúlyba hozni. A krémességét tejszínnel is növelhetjük.
Mi tarjával szeretjük a legjobban, de persze marhahúsból, csirkemellből vagy combfiléből is készíthető. A főzési időt a hús határozza meg. A kész mártás sok köretnek jó társa: zsemlegombócot, gnocchit, makarónit, nokedlit is készíthetünk hozzá, vagy ha nagyobb a társaság, akár többfélét is.
