Asztalközösség: gesztenyeleves
Kislányunk születésekor gyülekezetünk kedves hölgytagjai komatálszolgálatukkal két héten át ellátták kis családunkat finomabbnál finomabb ételekkel és süteményekkel, amelyekért máig hálásak vagyunk. Egyik lelkészünk felesége meglepett bennünket egy számunkra ismeretlen édes különlegességgel, ekkor találkoztunk először a gesztenyelevessel, amely azóta elengedhetetlen lett a szentestei vacsoraasztalunkról. Saját ízlésünkre formáltuk, egyszerűsítettük az évek folyamán, most nagy szeretettel osztom meg, áldott ünnepeket kívánva.
HOZZÁVALÓK (NÉGY FŐRE):
- 2 ek kristálycukor
- 6 dl tej
- 250 g cukrozott, fagyasztott gesztenyepüré(rumaromás)
- 0,5 l magozott meggybefőtt
ELKÉSZÍTÉS:
A fagyasztott gesztenyepürét néhány órával a leves készítése előtt célszerű hűtőben hagyva kiengedni, amíg reszelhető állagú nem lesz. Egy magasabb falú fémedényben (ne teflon és ne zománcos legyen) két evőkanál kristálycukrot felolvasztunk. Amikor elkezd színt váltani, karamellizálódni, levesszük a tűzhelyről, és erős, folyamatos keverés mellett felöntjük hat deciliter nem túl hideg tejjel, addig kevergetve, amíg teljesen összeelegyedik a cukorral. Felforraljuk a karamellás tejet, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Ezután lereszeljük a gesztenyemasszát, és kézi habverővel kevergetve teljesen feloldjuk a levesünkben, amelyhez végül hozzáöntjük a magozott meggybefőttet. Minimum két-három órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek, fogyasztás előtt jól felkeverjük, tejszínhabbal, gesztenyepürével tálaljuk hidegen. (Az eredeti recept szerint még habtejszínnel és rumaromával gazdagíthatjuk ízlés szerint.)