Asztalközösség: pisztáciás sertéslapocka-pite
HOZZÁVALÓK (10–12 ADAGHOZ):
A töltelékhez:
- 8 szelet füstölt császárszalonna finomra vágva
- 600 g csont nélküli sertéslapocka 1 cm-es kockákra vágva
- 400 g kolbászhús
- ¼ frissen reszelt szerecsendió
- 8 zsályalevél finomra aprítva
- 70 g szárított vörös áfonya
- 70 g apróra vágott aszalt sárgabarack
- 100 g hámozott pisztácia
- frissen őrölt fekete bors
A forró vizes tésztához:
- 75 g disznózsír apró darabokra vágva
- 75 g vaj apró darabokra vágva
- 150 ml víz
- 550 g finomliszt
- ½ teáskanál só
- 1 tojás felverve
Pisztáciás sertéslapocka-pite
ELKÉSZÍTÉS:
A töltelékhez egy nagy tálban összekeverjük a finomra vágott bacont, a sertéshúst és a kolbászhúst. Hozzáadjuk a reszelt szerecsendiót, a zsályát, a vörös áfonyát, az aszalt sárgabarackot és a pisztáciát, majd frissen őrölt borssal ízesítjük. Alaposan összeforgatjuk, lefedjük és hűtőbe tesszük, amíg összegyúrjuk a tésztát. Utóbbihoz a zsírt, a vajat és a vizet kis lábasba tesszük, és lassan felmelegítjük, amíg a zsiradék elolvad. A lisztet egy nagy tálba szórjuk, belekeverjük a sót, majd ráöntjük a forró zsíros-vizes keveréket. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, hogy ragacsos tésztát kapjunk. Lisztezett felületre tesz- szük, hagyjuk pár percig hűlni, majd sima, rugalmas tésztává gyúrjuk. Három részre vágjuk, egyharmadát félretesszük, a maradékkal kibéleljük a formát.
Ezután a tésztát körülbelül egy centiméter vastagra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy húsz centiméteres, mély, kapcsos tortaformát. A tésztát az aljához és oldalához nyomkodjuk, hogy egyenletes réteget kapjunk. A hústölteléket belekanalazzuk, a kanál hátával tömörítjük. A közepén kissé magasabbra halmozzuk a tölteléket, így kis dombot formázunk. A félretett tésztát ugyanilyen vastagra nyújtjuk, és egy húsz centiméteres sablon se- gítségével kört vágunk belőle. Rátehetjük egyben, vagy készíthetünk rácsmintát: ehhez hosszanti csíkokat vágunk a tésztába egy centiméter szélességben, apró hézagokkal. Ujj- beggyel finoman kinyitjuk a réseket, hogy szép mintát kapjunk. A fedőlapot a töltelék- re tesszük, a széleit összedolgozzuk, hogy jól zárjon. Felvert tojással megkenjük. A leeső tésztából díszeket vághatunk, ezeket is elhelyezzük, és megkenjük tojással.
A sütőt 180 (légkeverés esetén 160) fokra előmelegítjük. A pitét körülbelül két órán át süt- jük, amíg a tészta mély aranybarnára pirul. Használjunk húshőmérőt, a belső hőmérsékletnek 70 fokot kell elérnie. A pitét a formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd legalább négy órá- ra hűtőbe tesszük, hogy szépen szeletelhető legyen. A kész pite akár öt napig is eltartható a hűtőben, a nyers pite lefedve huszonnégy órát várhat sütés előtt. A gazdag, szaftos húshoz remekül illik valami savanykás vagy pikáns: mustáros colesla, friss saláta könnyű öntettel, ecetes lila hagyma vagy karakteres házi savanyúság szépen kiegyensúlyozza az ízeket.