Asztalközösség: zöldségkrém

Tele vannak a piacok a frissen szedett kápia és pritaminpaprikákkal, lédús, édes, hatalmas paradicsomokkal és az általam nagyon kedvelt fehér hagymával. Ezeket a friss finomságokat összesütve könnyed zöldségkrémet ajánlok szeptember végére.

HOZZÁVALÓK :

  • kb. 1 kg felkockázott tök (lehet sima főzőtök, patisszon vagy cukkini)
  • 2 db kápia paprika
  • 1 db nagyobb paradicsom vagy 10-15 db koktélparadicsom)
  • 12 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej fehér hagyma
  • 1 tk só
  • 2-3 evőkanál napraforgóolaj
  • 1-1 mokkáskanálnyi zöldfűszer (majoranna, oregánó, bazsalikom)

ELKÉSZÍTÉS:

Előkészítünk egy magasabb falú, 20x30 cmes tepsit. A zöldségeket alaposan megmossuk, a tököket meghámozzuk, magtalanítjuk, majd felkockázzuk. (A patisszont érdemes kisebbre vágni, mert jóval tömörebb, de ha zsenge, az is gyorsan sül a többi mellett.) A paprikákból kiszedjük a magházat, négy-hat felé vágjuk, a héját is le fogjuk szedni, miután elengedi majd körülbelül a sütés felénél. A paradicsom kiválasztásánál ajánlom inkább az ökörszív vagy a lucullus fajtákat a jóval kevesebb mag és a tömörebb, húsos felépítésük miatt. Ha nagy paradicsomot választunk, csak meghámozzuk és felkockázzuk azokat is.

Ha koktélparadicsomot használunk, akkor félbevágjuk őket, és majd a paprikákkal együtt ezeket is meghámozzuk. A hagymákat rákockázzuk a zöldségekre, rászórjuk a sót és a zöldfűszereket, majd 2-3 evőkanál olajjal meglocsoljuk az egészet, és lefedve mehet a sütőbe 190-200 fokon sülni.

Sülés közben időnként megmozgatjuk a zöldségeket, akár össze is keverhetjük. Körülbelül másfél óra után levesszük a fedelet, ennyi idő után a paprikáról (és ha kisebb paradicsomokat tettünk bele, azokról is) szépen lehúzható a héjuk. Óvatosan leszedjük a héjakat, jól átforgatjuk a félig sült zöldségeket, és fedő nélkül visszatesszük a sütőbe. Körülbelül fél óra eltelte után egy botmixer segítségével összeturmixoljuk az egészet, megkóstolva, elég sós, elég fűszerese. Ízlés szerint még tovább fűszerezhetjük.

Ha néhány órára hűtőbe tesszük, még finomabb Fotó: Lászlófi Sándor

Ha nagyon vizesnek találjuk a turmixolás után a krémet, visszatesszük a sütőbe, hogy vizet veszítsen, sűrűn átkeverve, nehogy megégjen. Amikor megfelelőnek találjuk az állagát, kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Így is fogyasztható már, de ha néhány órára hűtőbe tesszük, még finomabb. (Ha valaki gyomorkímélőbb változatban készítené, annak ajánlom a fehér hagyma, sárga paradicsom és az édes Balaton paprika együttesét. Én felváltva szoktam, így egyszer sárga zöldségkrémet, egyszer pirosat készítek a családomnak.)