Asztalközösség: sütőtökös mákos rúd

Mindig különleges élmény októberben a piacon sétálni: a termelők portékái között csipkebogyók, hatalmas szőlőfürtök, formás körték tűnnek fel – mennyi ízletes finomság közül választhatunk! De talán a leglátványosabbak mind közül a friss, dércsípte, kisebb-nagyobb sütőtökök. Sokszor csak édességként gondolunk rájuk, így most egy huncut sós változatot hoztam.

HOZZÁVALÓK:

  • 300 g liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 2 csapott teáskanál só
  • 50 g darált mák
  • 1 tojás (+1 tojássárgája a kenéshez)
  • 70 g olvasztott vaj
  • 120 g sült sütőtök
  • ízlés szerint egész mákszemek, napraforgómag, tökmag, lenmag, szezámmag a tetejére

ELKÉSZÍTÉS:

A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban, majd hozzátesszük a korábban, akár előző napon sütött és megmaradt puha sütőtököt, a tojást, az olvasztott vajat. Az egészet összegyúrjuk, és egy órát lefóliázva a hűtőben pihentetjük. Majd lisztezett deszkán körülbelül fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk a tésztánkat, és rudakra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd megkenjük a tetejüket tojássárgájával. Ízlés szerint, ki milyen magokat szeret, megszórjuk a rudakat. De egyszerűen, egész mákszemek is remekül használhatók díszítésként.

Sütőtökös mákos rúd Fotó: Lászlófi Sándor

190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A sütőtök édessége – különösen, ha mézédeset sikerült választanunk – a sós-mákos tésztával ötvözve különleges ropogtatnivalóval lep meg.