Asztalközösség: sütőtökös mákos rúd
Mindig különleges élmény októberben a piacon sétálni: a termelők portékái között csipkebogyók, hatalmas szőlőfürtök, formás körték tűnnek fel – mennyi ízletes finomság közül választhatunk! De talán a leglátványosabbak mind közül a friss, dércsípte, kisebb-nagyobb sütőtökök. Sokszor csak édességként gondolunk rájuk, így most egy huncut sós változatot hoztam.
HOZZÁVALÓK:
- 300 g liszt
- fél csomag sütőpor
- 2 csapott teáskanál só
- 50 g darált mák
- 1 tojás (+1 tojássárgája a kenéshez)
- 70 g olvasztott vaj
- 120 g sült sütőtök
- ízlés szerint egész mákszemek, napraforgómag, tökmag, lenmag, szezámmag a tetejére
ELKÉSZÍTÉS:
A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban, majd hozzátesszük a korábban, akár előző napon sütött és megmaradt puha sütőtököt, a tojást, az olvasztott vajat. Az egészet összegyúrjuk, és egy órát lefóliázva a hűtőben pihentetjük. Majd lisztezett deszkán körülbelül fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk a tésztánkat, és rudakra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd megkenjük a tetejüket tojássárgájával. Ízlés szerint, ki milyen magokat szeret, megszórjuk a rudakat. De egyszerűen, egész mákszemek is remekül használhatók díszítésként.

190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A sütőtök édessége – különösen, ha mézédeset sikerült választanunk – a sós-mákos tésztával ötvözve különleges ropogtatnivalóval lep meg.