Asztalközösség: mézes puszedli
Kedves régi kolléganőm nagymamájától származik ez a recept. Azért tetszett meg, mert már másnap puha, rögtön fogyasztható. Azóta a karácsonyi készülődés szerves részévé vált a lisztes kézzel formázott kis golyók sütése.
HOZZÁVALÓK:
- 1 diónyi zsír (nem margarin!)
- 3 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 kk szódabikarbóna
- 2 egész tojás + 2 sárgája
- 2,5 dl méz
- 50 dkg liszt (rozsliszt)
- ½ cs mézes fűszerkeverék
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 15-25 dkg porcukor
- citromlé
Eredetileg rozslisztből készül, de lehet akár teljes kiőrlésűből vagy sima fehérből is. Extraként mehet bele kandírozott narancs- vagy citromhéj, akár pár csepp narancsolaj is.
Az összetevőket alaposan kidolgozzuk, a masszából pihentetés nélkül kis golyókat formázunk, a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Nagyon nem fognak megnőni, de maradjon hely közöttük.180-200 fokon, gyorsan sütjük, hogy ne száradjanak ki. Amikor kisültek, akkor kezdünk neki a cukormáznak.
CUKORMÁZ:
A kimaradt két tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáteszünk 15-25 dkg porcukrot (S-es méretű tojás esetén 15 dkg, L-es méretű tojás esetén 25 dkg), egy kávéskanál citromlevet, hogy fényes legyen. Ezt gőz felett hőkezeljük, sűrűre főzzük.
A még meleg cukormázba forgatjuk a puszedliket, visszatesszük száradni a sütőpapíros felületre. Zárt dobozban sokáig elállnak, így bőven karácsony előtt is elkészíthetők!