Asztalközösség: mézes puszedli

Kedves régi kolléganőm nagymamájától származik ez a recept. Azért tetszett meg, mert már másnap puha, rögtön fogyasztható. Azóta a karácsonyi készülődés szerves részévé vált a lisztes kézzel formázott kis golyók sütése.

HOZZÁVALÓK:

  • 1 diónyi zsír (nem margarin!)
  • 3 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 2 egész tojás + 2 sárgája
  • 2,5 dl méz
  • 50 dkg liszt (rozsliszt)
  • ½ cs mézes fűszerkeverék
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 15-25 dkg porcukor
  • citromlé

Eredetileg rozslisztből készül, de lehet akár teljes kiőrlésűből vagy sima fehérből is. Extraként mehet bele kandírozott narancs- vagy citromhéj, akár pár csepp narancsolaj is.

Az összetevőket alaposan kidolgozzuk, a masszából pihentetés nélkül kis golyókat formázunk, a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Nagyon nem fognak megnőni, de maradjon hely közöttük.180-200 fokon, gyorsan sütjük, hogy ne száradjanak ki. Amikor kisültek, akkor kezdünk neki a cukormáznak.

Mézes puszedli

CUKORMÁZ:

A kimaradt két tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáteszünk 15-25 dkg porcukrot (S-es méretű tojás esetén 15 dkg, L-es méretű tojás esetén 25 dkg), egy kávéskanál citromlevet, hogy fényes legyen. Ezt gőz felett hőkezeljük, sűrűre főzzük.

A még meleg cukormázba forgatjuk a puszedliket, visszatesszük száradni a sütőpapíros felületre. Zárt dobozban sokáig elállnak, így bőven karácsony előtt is elkészíthetők!