Receptek és történetek egy könyvben
Ételek és életek címmel jelent meg az álnéven író református lelkipásztor, Viola Judit legújabb kötete. Aba Amádé élettörténetét feldolgozó történelmi regénysorozata mellett most olyan szakácskönyv született, amelyben a finom ételek receptjei mellé egy-egy különleges történet is társul.
Viola Judit évek óta közli receptjeit a Tiszáninneni Református Egyházkerület magazinjának gasztrorovatában. – Egyházi újságban elég furcsán néz ki egy cikk, amely úgy kezdődik, hogy végy két kiló húst és három kiló paradicsomot. Ekkor jött az ötlet, hogy minden recept mellé társuljon egy-egy történet is – mondja a református lelkész, aki a kötetben a magazinban megjelent írásait gyűjtötte egy csokorba. A könyvben található receptek évszakokhoz kapcsolódnak. Az ételek a szerző szerint hétköznapiak, és olyan hozzávalókból készülnek, amelyek bárhol, bármikor beszerezhetők. – Nem használok trópusi alapanyagokat, kék kagylóból sem főzök levest, bár bizonyára nagyon finom. Arra is tekintettel voltam, hogy nem mindenki ismeri ezeket a különleges alapanyagokat – mondja a szerző.
Viola Judit szerencsésnek tartja magát, hiszen édesanyja jó szakácsnő volt, sokszor megfigyelte, hogyan készíti az egyszerűbb vagy bonyolultabb ételeket. Ő maga akkor kezdett el kísérletezni, amikor férjhez ment, és családanya lett. A főzés számára „alkotás és próba, rácsodálkozás az alapanyagok sokféleségére, hagyományőrzés, kísérletezés és boldogságot adó tevékenység”.
Úgy véli: az étel közösséget teremt a családon belül, a barátok között, és a régi nemzedékeket is közel hozza hozzánk. Ezt a receptekhez társuló történetek is igazolják, amelyek valós karakterekre és elhangzott párbeszédekre épülnek. – Nagyon sok olyan van köztük, amely a gyerekkoromhoz kötődik, és olyan is van, amelynek én magam vagyok a főszereplője. Történetek, amelyek az olvasót elvarázsolják és megerősítik hitében, vagy felvillantják neki azt az utat, amelyre ha rálép, könnyebb lesz az élete – avat be a kötet születésének körülményeibe Viola Judit, aki december közepén a miskolci Genius Könyváruházban dedikálta szakácskönyvét és eddigi könyveit.

A könyvbemutatón Rácsok András, a ReForrás egyházkerületi lap felelős szerkesztője beszélgetett a szerzővel. Viola Judit a kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a kötet nem tipikus szakácskönyv. – Az ételeket minden háziasszony könnyen el tudja készíteni, a kötetben a receptekhez tartozó, novellaszerű történetek az érdekesebbek. Ezek részben az írói képzelet termékei, de vannak köztük családi vagy gyülekezeti vonatkozásúak is – árulta el az író.
Viola Judit elmondta: a főzés számára nem kötelesség, hanem élvezet. A nehézséget abban látja, hogy kitalálja, mit készítsen. – Az embernek szeretnie kell azt, amit csinál, mert máshogyan nem lehet alkotni – fogalmazott a könyvbemutatón. A szerző kiemelte, hogy az étel közösséget teremt.
– Sokkal boldogabbak lennének a magyar családok, ha lenne idejük arra, hogy jól elkészített vacsora mellett beszéljék meg a saját dolgaikat és a világ folyását. A lényegi dolgok a konyhaasztalnál dőlnek el. Az újságnak és a könyvnek is küldetése, hogy felnyissa az emberek szemét, hogy ez mennyire fontos – mutatott rá a szerző.

A református lelkész azt is megosztotta a jelenlévőkkel, hogy az Aba Amádé élettörténetét feldolgozó történelmi regénysorozatán is folyamatosan munkálkodik. A Sasok a viharban következő, negyedik része jövő év elején jelenik majd meg a könyvesboltokban.
Az Ételek és életek című kötet a Hernád Kiadó gondozásában jelent meg, az első oldalon Dienes Dénes sárospataki gyűjtemény - igazgató ajánlja az olvasók figyelmébe a könyvet.