Asztalközösség: Szingli csirke

Szingli csirke

Időről időre előáll az a helyzet, amikor a hűtőben felgyűlnek a maradék zöldségek. Két cékla innen, pár répa onnan, van itthon krumpli, de önmagában már nem elég köretnek. Ilyenkor szoktam ezt a receptet előkapni. Nevét ugyan egy karácsonyi viccből kapta, de egyedülállóan egyszerű elkészíteni, ezért nálunk így került be a családi recepttárba.

HOZZÁVALÓK NÉGY FŐRE:

  • 1 kg csirkecomb (akár előrecsomagolt)
  • 1 zacskó sült csirke fűszerkeverék
  • 2 db hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2-3 db répa
  • 1-2 db cékla
  • 4 db krumpli
  • kevés olívaolaj
  • friss rozmaring
Fotó: Borbás Réka

ELKÉSZÍTÉS:

A zöldségeket alaposan hámozzuk és mossuk meg (de ízlés szerint héjában is sülhet). A céklát és a répát kisebb hasábokra, a burgonyát és hagymát nagyobb darabokra vágva terítsük szét a tepsi vagy jénai aljában. Tegyük hozzá a megtisztított, gerezdekre szedett fokhagymát, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, forgassuk össze a sült csirke fűszerkeverékkel és a rozmaringgal.

A csirkecombokat érdemes kettévágni az ízületnél, hogy minden egyszerre készüljön el. Alaposan dörzsöljük be őket a fűszerkeverékkel, és mehetnek a zöldségágy tetejére. Az első 25 percet fólia alatt, a következő 20-25 percet fólia nélkül süssük 190 fokos sütőben, amíg minden puha és ropogós nem lesz. Fokhagymás, petrezselymes tejföllel tálaljuk.