Asztalközösség: szilvapite
Pitetésztarecept minden gyakorlott háziasszony tarsolyában ott lapul, egyedi ízlésre gyúrva. Most az én alaptésztareceptemet hoztam, a nyár végi – általam nagyon várt – ropogós, édes és szemet kápráztató hamvas szilvával elkészítve.

HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ:
- 400 g liszt
- fél csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 100 g cukor
- csipet só
- 2 tojássárgája
- 100 g puha vaj
- 50 g zsír
- 3 evőkanál tejföl
HOZZÁVALÓK A TÖLTELÉKHEZ:
- 25-30 db félkemény szilva (kb. 900 g)
- 1 kiskanál fahéj
- 2 evőkanál kristálycukor (a szilva édességétől függően természetesen lehet több is)
ELKÉSZÍTÉS:
A lisztet szitáljuk át egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a csipet sót, a sütőport, a vaníliás és a kristálycukrot, majd jól keverjük át. A puha vaj, zsír, a tojássárgák és a tejföl hozzáadása után gyúrjuk össze. Egyharmad-kétharmad arányban osszuk ketté, és tegyük félre arra a kis időre, amíg előkészítjük a tölteléket.
Alaposan mossuk meg és kockázzuk fel a szilvákat, kisebbek esetében negyedelni is elég. Egy lábasban tegyük oda kis lángon a kiskanál fahéjjal és a két evőkanál cukorral, folyamatos kevergetés közben karamellizáljuk rá a cukrot. Amikor kissé színt vált a szilvánk, és a cukor is elolvadt, vegyük le, és hagyjuk langyosra hűlni.
Már csak egy teendőnk maradt, összeállítani a piténket. 20x30-as tepsibe helyezzünk sütőpapírt, és hajtogassuk be az oldalait, hogy lássuk, mekkorára kell nyújtani a tésztánkat. Ezután vegyük ki a sütőpapírt, a kétharmadnyi részt nyújtsuk el egyenletesen a kijelölt területen, majd helyezzük vissza így, a tésztával együtt a tepsibe, és osszuk el az előkészített szilvát a teljes felületén.
Sok piténél szeretem a reszelt tetőt (főleg a gyorsasága miatt), így a szilvás pite esetében sem szoktam másként készíteni. Egy nagy lyukú reszelő segítségével reszeljük rá a szilvás rétegre a fennmaradt egyharmad tésztát úgy, hogy minden részére jusson. Ízlés szerint óvatosan megkenhetjük a tetejét tojássárgájával. 190 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.
Miután kisült, érdemes legalább egy órát várni a szeletelés előtt.