Asztalközösség: szilvapite

Pitetésztarecept minden gyakorlott háziasszony tarsolyában ott lapul, egyedi ízlésre gyúrva. Most az én alaptésztareceptemet hoztam, a nyár végi – általam nagyon várt – ropogós, édes és szemet kápráztató hamvas szilvával elkészítve.

Fotó: Lászlófi Sándor

HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ:

  • 400 g liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 100 g cukor
  • csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 100 g puha vaj
  • 50 g zsír
  • 3 evőkanál tejföl

HOZZÁVALÓK A TÖLTELÉKHEZ:

  • 25-30 db félkemény szilva (kb. 900 g)
  • 1 kiskanál fahéj
  • 2 evőkanál kristálycukor (a szilva édességétől függően természetesen lehet több is)

ELKÉSZÍTÉS:

A lisztet szitáljuk át egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a csipet sót, a sütőport, a vaníliás és a kristálycukrot, majd jól keverjük át. A puha vaj, zsír, a tojássárgák és a tejföl hozzáadása után gyúrjuk össze. Egyharmad-kétharmad arányban osszuk ketté, és tegyük félre arra a kis időre, amíg előkészítjük a tölteléket.

Alaposan mossuk meg és kockázzuk fel a szilvákat, kisebbek esetében negyedelni is elég. Egy lábasban tegyük oda kis lángon a kiskanál fahéjjal és a két evőkanál cukorral, folyamatos kevergetés közben karamellizáljuk rá a cukrot. Amikor kissé színt vált a szilvánk, és a cukor is elolvadt, vegyük le, és hagyjuk langyosra hűlni.

Már csak egy teendőnk maradt, összeállítani a piténket. 20x30-as tepsibe helyezzünk sütőpapírt, és hajtogassuk be az oldalait, hogy lássuk, mekkorára kell nyújtani a tésztánkat. Ezután vegyük ki a sütőpapírt, a kétharmadnyi részt nyújtsuk el egyenletesen a kijelölt területen, majd helyezzük vissza így, a tésztával együtt a tepsibe, és osszuk el az előkészített szilvát a teljes felületén.

Sok piténél szeretem a reszelt tetőt (főleg a gyorsasága miatt), így a szilvás pite esetében sem szoktam másként készíteni. Egy nagy lyukú reszelő segítségével reszeljük rá a szilvás rétegre a fennmaradt egyharmad tésztát úgy, hogy minden részére jusson. Ízlés szerint óvatosan megkenhetjük a tetejét tojássárgájával. 190 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.

Miután kisült, érdemes legalább egy órát várni a szeletelés előtt.