Asztalközösség: krémleves sült sütőtökből

Amikor az őszi levelek aranyba borulnak, és a levegő hűvösebbre vált, ennél melengetőbb fogást aligha kívánhatnánk: ez a selymesen krémes, illatos, telt ízű, sült sütőtökből készült krémleves igazi szezonális kedvenc.

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kisebb vagy közepes méretű sütőtök
  • 200 ml tejszín
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 kápia paprika
  • 3 fej fokhagyma
  • 10 koktélparadicsom
  • 3 dl zöldségalaplé
  • 1 tk friss,reszelt gyömbér (elhagyható)
  • tejföl
  • olívaolaj a zöldségek meglocsolásához

Fűszerezés:

  • 1 tk őrölt fekete bors
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk szárított kakukkfű
  • 1 tk szárított rozmaring
  • 1 tk chilipehely
  • chiliolaj

ELKÉSZÍTÉS:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A hosszában félbevágott sütőtököt egy nagy tepsibe tesz- szük, mellé kerülnek a megtisztított zöldségek. A fokhagymát keresztben félbevágjuk, héjastul sütjük meg, így sülés után könnyen kinyomható lesz a gerezdek krémes belseje. A zöldségeket megszórjuk sóval és a fűszerekkel, meglocsoljuk olívaolajjal, majd alaposan összeforgatjuk. A sütőtök vágott felületére is kerül olívaolaj. Lefedjük alufóliával, és körülbelül másfél óra alatt puhára sütjük.

Az utolsó tíz percben levesszük az alufóliát, hogy kissé karamellizálódjanak. A tök belsejét a többi zöldséggel együtt turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk az alaplevet, a tejszínt és esetleg a gyömbért, és simára, selymesre turmixoljuk. A pürét lábasba öntjük, közepes lángon egy-két percig főzzük. A fűszerezést ízlés szerint igazítjuk.

Ez a selymesen krémes, illatos leves igazi szezonális kedvenc

A kész leves felszínét meglocsolhatjuk chiliolajjal, megszórhatjuk pirított magvakkal, vagy díszíthetjük egy kis tejföllel. Krémes, illatos, melengető – pontosan olyan, amilyennek egy őszi levesnek lennie kell.