Asztalközösség: krémleves sült sütőtökből
Amikor az őszi levelek aranyba borulnak, és a levegő hűvösebbre vált, ennél melengetőbb fogást aligha kívánhatnánk: ez a selymesen krémes, illatos, telt ízű, sült sütőtökből készült krémleves igazi szezonális kedvenc.
HOZZÁVALÓK:
- 1 kisebb vagy közepes méretű sütőtök
- 200 ml tejszín
- 1 nagy fej lila hagyma
- 2 sárgarépa
- 2 kápia paprika
- 3 fej fokhagyma
- 10 koktélparadicsom
- 3 dl zöldségalaplé
- 1 tk friss,reszelt gyömbér (elhagyható)
- tejföl
- olívaolaj a zöldségek meglocsolásához
Fűszerezés:
- só
- 1 tk őrölt fekete bors
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk szárított kakukkfű
- 1 tk szárított rozmaring
- 1 tk chilipehely
- chiliolaj
ELKÉSZÍTÉS:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A hosszában félbevágott sütőtököt egy nagy tepsibe tesz- szük, mellé kerülnek a megtisztított zöldségek. A fokhagymát keresztben félbevágjuk, héjastul sütjük meg, így sülés után könnyen kinyomható lesz a gerezdek krémes belseje. A zöldségeket megszórjuk sóval és a fűszerekkel, meglocsoljuk olívaolajjal, majd alaposan összeforgatjuk. A sütőtök vágott felületére is kerül olívaolaj. Lefedjük alufóliával, és körülbelül másfél óra alatt puhára sütjük.
Az utolsó tíz percben levesszük az alufóliát, hogy kissé karamellizálódjanak. A tök belsejét a többi zöldséggel együtt turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk az alaplevet, a tejszínt és esetleg a gyömbért, és simára, selymesre turmixoljuk. A pürét lábasba öntjük, közepes lángon egy-két percig főzzük. A fűszerezést ízlés szerint igazítjuk.
A kész leves felszínét meglocsolhatjuk chiliolajjal, megszórhatjuk pirított magvakkal, vagy díszíthetjük egy kis tejföllel. Krémes, illatos, melengető – pontosan olyan, amilyennek egy őszi levesnek lennie kell.