Asztalközösség: mézeskalács

A legtöbben nemcsak enni, de sütni, díszíteni, dekorációként használni is szeretjük a mézeskalácsot. Minden évben alig várom a novembert mint a szezon kezdetét... Szeretem, hogy amikor sül, az egész lakásban – ahogy a kis Vuk mondta – szép illatokat érzek. A legjobb mégis a dekorálás és az a pillanat, amikor valakinek egy kávé vagy tea mellé örömet szerzek vele. Az évek alatt sok receptet kipróbáltam, de ez lett a kedvencem: a hűtőben napokig eláll a kisütés előtt, és sokáig puha marad.

HOZZÁVALÓK:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 10 dkg vaj (elhagyható, ha csak dísznek szánjuk a süteményt)
  • 3 ek méz
  • 1 db L-es egész tojás
  • 0,5 csomag mézeskalácsfűszer (ízlés szerint)

ELKÉSZÍTÉS:

A száraz összetevőket alaposan összekeverjük, a vajat a mézzel lassan melegítjük, amíg egyneművé nem válik. Hozzákeverjük a tojást, és az egészet egybegyúrjuk a száraz összetevőkkel. Nem kell pihentetni, de ha előtte lehűtjük egy kicsit, könnyebben kezelhető, hűtőben akár öt napig is eláll a begyúrt tészta.

Három-öt milliméter vastagra kinyújtva sütőpapíron 175 fokra melegített sütőben hét-nyolc percig sütjük – de ez függ a sütőtől. Az illatáról érezni, amikor már jó. Ebből az adagból 25-30 közepes forma jön ki. Amikor duplázom a mennyiséget, a második tojásnak csak a sárgáját adom hozzá, a fehérjét a díszítéshez mentem el.

Mézeskalács Fotó: Borbás Réka

Lezárt dobozban hetekig puha marad, így előre is elkészíthető!