Házi ketchup
HOZZÁVALÓK:
• 3 kg paradicsom
• 2 ek só
• 1-2 fej közepes hagyma (vörös- és lila)
• 2 db pritamin- vagy kápiapaprika
• 5 gerezd fokhagyma
• ½ közepes zeller (a zöldje is)
• 2-3 ek alma- vagy borecet
ELKÉSZÍTÉS:
Egy nagyobb lábasban olívaolajon lepirítjuk a felkockázott hagymát és fokhagymát. A paradicsomot héjával (vagy anélkül – ízlés szerint) apróra vágjuk a paprikával, zellerrel. Mindent egybeteszünk, elkezdjük főzni. Közben hozzátesszük a fűszereket, lehetőleg tasakban, gézzacskóban.
FŰSZEREK (TASAKBAN):
• 4 babérlevél
• 8 egész fekete bors vagy borsikafű
• 6 szegfűbors
• 1 tk mustármag
• 4 szegfűszeg
• 6 egész koriandermag
ŐRÖLT ÉS ZÖLDFŰSZEREK A SZÓSZBA:
• 1-1 tk őrölt kömény, fehér bors, kakukkfű
• 2-2 tk oregánó, bazsalikom
• 1 ek lestyán
• 2 ek só
Alaposan összefőzzük, majd nagy teljesítményű botmixerrel krémesre pépesítjük. Ezután következik a végső fűszerezés:
• 1 ek méz
• 4-5 ek cukor (vagy édesítő)
• só, ha szükséges
• 1-2 tk frissen reszelt szerecsendió
TARTÓSÍTÁS: A legvégén belekeverünk 1 ek nátrium-benzoátot. Szárazon dunsztolva évekig eláll, felbontás után hűtőben érdemes tartani!
