Asztalközösség: madeleine
A madeleine francia vajassütemény, amely szinte elolvad a szájban. Enyhén ropogós szélei egyszerűen ellenállhatatlanok! Leginkább vaníliával ízesítve szeretem, de rengeteg különféle változatot ki lehet próbálni. Egy csésze tea vagy kávé mellé kínálva igazán kitűnő édesség.
HOZZÁVALÓK (24 madeleine- vagy muffinformához):
- 2 db tojás
- 115 g cukor
- 15 g méz
- 80 g langyos tej
- 180 g liszt
- 6 g sütőpor
- 250 g olvasztott vaj
- vaníliakivonat
- 1 citrom héjának 1/3a

ELKÉSZÍTÉS:
A tojásokat összekeverjük a cukorral és a mézzel. Hozzáadjuk a langyos tejet, majd beleforgatjuk a sütőporral átszitált lisztet. Hozzáöntjük az olvasztott vajat és a vaníliát, végül belereszeljük a citromhéjat. A masszát lefedve másfél órára hű- tőbe tesszük pihenni. A pihentetés után habzsák segítségével kétharmadig megtöltjük a formákat a tésztával. 190 fokra előmelegített sütőben (gázsütőn 6-7-es fokozaton) 10-12 percig sütjük. A sütőből kivéve műanyag fóliába csomagoljuk a madeleine-eket, így tovább frissek maradnak.
ELTARTHATÓSÁG:
- Jól lefóliázva, száraz helyen egy hétig, a fagyasztóban akár három hónapig is eláll.
TRÜKKÖK ÉS TANÁCSOK
- A tésztát mindenképpen érdemes legalább másfél óráig pihentetni.
- A formákat lágyított vajjal kenjük ki, majd hintsük meg liszttel vagy keményítővel.(Szilikonforma esetén erre nincs szükség.)
- Ha a tésztát sütés előtt rövid időre a fagyasztóba tesszük, még szebb, egyenletesebb végeredményt kapunk.