Asztalközösség: madeleine

A madeleine francia vajassütemény, amely szinte elolvad a szájban. Enyhén ropogós szélei egyszerűen ellenállhatatlanok! Leginkább vaníliával ízesítve szeretem, de rengeteg különféle változatot ki lehet próbálni. Egy csésze tea vagy kávé mellé kínálva igazán kitűnő édesség.

HOZZÁVALÓK (24 madeleine- vagy muffinformához):

  • 2 db tojás
  • 115 g cukor
  • 15 g méz
  • 80 g langyos tej
  • 180 g liszt
  • 6 g sütőpor
  • 250 g olvasztott vaj
  • vaníliakivonat
  • 1 citrom héjának 1/3a
Madeleine-sütemény

ELKÉSZÍTÉS:

A tojásokat összekeverjük a cukorral és a mézzel. Hozzáadjuk a langyos tejet, majd beleforgatjuk a sütőporral átszitált lisztet. Hozzáöntjük az olvasztott vajat és a vaníliát, végül belereszeljük a citromhéjat. A masszát lefedve másfél órára hű- tőbe tesszük pihenni. A pihentetés után habzsák segítségével kétharmadig megtöltjük a formákat a tésztával. 190 fokra előmelegített sütőben (gázsütőn 6-7-es fokozaton) 10-12 percig sütjük. A sütőből kivéve műanyag fóliába csomagoljuk a madeleine-eket, így tovább frissek maradnak.

ELTARTHATÓSÁG:

  • Jól lefóliázva, száraz helyen egy hétig, a fagyasztóban akár három hónapig is eláll.

TRÜKKÖK ÉS TANÁCSOK

  • A tésztát mindenképpen érdemes legalább másfél óráig pihentetni.
  • A formákat lágyított vajjal kenjük ki, majd hintsük meg liszttel vagy keményítővel.(Szilikonforma esetén erre nincs szükség.)
  • Ha a tésztát sütés előtt rövid időre a fagyasztóba tesszük, még szebb, egyenletesebb végeredményt kapunk.