Asztalközösség: tepertős-szilvás háromszög

A novemberi hideg délutánokon jól jön a forró tea mellé egy kis különleges finomság. Az igazi, üstben főzött kemény szilvalekvár és a ropogós friss tepertő találkozása éppen ilyen.

HOZZÁVALÓK:

  • 500 g liszt
  • 2 csapott teáskanál só
  • 1-2 csipet bors ízlés szerint
  • 1,5 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 25 dkg darált tepertő (enyhén sózott)
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • kb. 300 g kemény szilvalekvár
  • tojássárgája a kenéshez
Tepertős-szilvás háromszög Fotó: Lászlófi Sándor

ELKÉSZÍTÉS:

A lisztet a tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, borsot, jól átkeverjük, majd félretesszük. A langyosított tejhez hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, majd amikor felfutott, a lisztes keverék közepébe öntjük. A darált tepertő, a tojássárgák és a tejföl hozzáadásával összegyúrjuk a tésztát, hagyjuk kelni körülbelül másfél órát.

Miután szépen megkelt, kettéosztjuk, a lisztezett deszkán két-három milliméter vastagságúra nyújtjuk és négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepébe egy teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk, háromszög alakúra félbehajtjuk, majd villa segítségével le is lapítjuk a háromszögek szélét, hogy minél kevésbé váljon ketté a tészta sütés közben. A tészta másik felénél ugyanígy járunk el. Nem kötelező a háromszög, például ha gyerekekkel készítjük, nagyon jó mulatság különféle formákba tölteni a lekvárt.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük az előkészített háromszögeket (négyzeteket, félköröket…), a tetejüket megkenjük tojássárgájával, végül 190 fokon barnára sütjük.