Asztalközösség: sült burgonyás halpite

Most elfelejtjük a hagyományos krumplipürét, és valami sokkal izgalmasabbat készítünk: ropogós sült burgonyát teszünk a hal tetejére! Így lesz ez az étel melengető, krémes és különleges – tökéletes egy baráti vacsorához, akár szilveszter este is.

HOZZÁVALÓK:

  • 6 evőkanál olaj
  • 800 g burgonya 2 cm-es kockákra vágva
  • 20 g vaj
  • 2 hagyma apróra vágva
  • 100 ml fehérbor
  • 20 g liszt
  • 150 ml tej
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 200 ml főzőtejszín
  • 150 g érett cheddar sajt reszelve
  • 150 g fagyasztott zöldborsó
  • 600 g halfilékeverék (például lazac, füstölt makréla és tőkehal)
  • 1 kis csokor petrezselyem finomra aprítva
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • tálaláshoz: párolt zöldség vagy friss saláta

ELKÉSZÍTÉS:

Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (légkeverésesnél 200 fok). Egy nagy tepsibe öntjük az olajat, és betesszük melegedni. Közben a felkockázott burgonyát sós vízben 8-10 percig főzzük, amíg éppen megpuhul. Leszűrjük, és hagyjuk kicsit gőzölögni, hogy kiszáradjon a felülete. Elővesszük a forró tepsit, beletesszük a burgonyát, sózzuk, borsozzuk és jól átforgatjuk, hogy minden darabot bevonjon az olaj. 35–40 percig sütjük, félidőben megforgatva, amíg szép aranybarna és ropogós lesz. Közben elkészítjük a tölteléket.

Egy nagy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a hagymát, majd körülbelül 5 percig pároljuk, amíg meg nem puhul. Beleöntjük a bort, majd 2 percig forraljuk, hogy kissé elpárologjon. Rászórjuk a lisztet, és kevergetjük, amíg sűrű masszát nem kapunk. Lassan hozzáöntjük a tejet, folyamatosan kevergetve, hogy szép sima mártásunk legyen. Ezután belekeverjük a mustárt és a tejszínt, majd pár percig főzzük. Hozzáadjuk a sajt harmadát (körülbelül 100 grammot), a zöldborsót és a haldarabokat. Lefedjük, és további 8 percig főzzük, amíg a hal majdnem teljesen átfő, a borsó meg kiolvad. Ekkor belekeverjük a petrezselymet, a citrom héját és a levét, majd ízlés szerint fűszerezzük.

Összeállítjuk a pitét. A halas tölteléket egy körülbelül 20×25 centis sütőtálba öntjük. A tetejére ráhalmozzuk a ropogós burgonyát, majd megszórjuk a maradék sajttal. A sütőt 200 fokra (légkeverésesnél 180 fok) állítjuk, és 15–20 percig sütjük, amíg a töltelék a széleken bugyog, a teteje pedig gyönyörű aranybarnára pirul. Kivesszük a sütőből, hagyjuk néhány percig pihenni, majd tálaljuk párolt zöldségekkel vagy friss, ropogós salátával.

Sült burgonyás halpite Fotó: Weberné Zsikai Mária