Böjtöl-e egy hívő séf?
A böjt vallásos gyakorlata a bűnbánatot, az áldozathozatalt és a megtisztulást szolgálja. A negyvennapos böjt a középkorban rendkívül szigorú volt: szerdán, pénteken és szombaton napjában egyszer ettek, csak kenyeret és sót fogyasztottak; a jóllakás és a húsevés pedig a többi napokon sem volt megengedett. A böjt nem öncél, odafigyelést vár a keresztyénektől az Úr: legyen ez önmegtartóztatás, befelé fordulás vagy tartózkodás az evéstől, ivástól. A szokások közül talán a legismertebb a húsételek elhagyása – mondja Csomós András, az Ízzel-lélekkel rovatunk séfje.
A protestáns egyházak híveikre bízzák az önmegtartóztatást. Ön hogyan böjtöl?
Séfként nem tudom kiiktatni a húsos ételeket, hiszen meg kell kóstolnom a főztömet, mielőtt másoknak kitálalom. A böjt megszentelődésünk egyik útja, számomra felkészülési időszak, amely nem az önsanyargatásról szól, inkább olyan, mint egy adventi időszak. Nem az evés, hanem a médiafogyasztás terén szoktam visszafogni magam, cselekedetekkel böjtölök: elhagyom a közösségi médiát, csökkentem az internethasználatot, kevesebb filmet nézek, inkább olvasok, elcsendesedem. Gyerekként megtanultam, hogy a keresztyéneknek ebben az időszakban többet és tudatosabban kell imádkoznia, aktívabban kell kutatnia Isten akaratát.
Kedves Olvasó!
A teljes cikk elolvasásához előfizetéssel kell rendelkeznie! Kérjük tekintse meg ajánlatunkat!