Körtés fügekrémleves

Egyre melegebbek a nyaraink, így a füge szépen lassan sokunk kertjének kedvelt gyümölcsévé lépett elő. A citrom segítségével finom ízvilágot lehet varázsolni vele az asztalunkra, akár almával, akár körtével párosítva.

HOZZÁVALÓK:

• 300 g körte (kb. 3 db érett nyári körte)

• 400 g érett lila füge (7-8 db közepes füge)

• fél citrom leve

• 7 dl + 1,5dl víz

• ½ csomag vaníliás pudingpor

• késhegynyi fahéj

• ízlés szerint 1 ek. kristálycukor (a gyümölcsök édességétől függően)

ELKÉSZÍTÉS:

A körtéket megtisztítjuk, felkockázzuk, a fügéről levágjuk a kis szárát és szintén feldaraboljuk. 7 dl vízzel felöntjük, belecsavarjuk a fél citrom levét, és felforraljuk a levesünk alapját. Előkészítünk egy kis tálkában 1,5 dl vizet és a fél csomag vaníliás pudingport, a késhegynyi fahéjt, valamint ízlés szerinti kristálycukrot, csomómentesen elkeverjük, majd a felforrt alaphoz adjuk. (Pudingpor helyett természetesen használhatunk tejszínt is, én a nyári forró napokon inkább az előbbivel sűrítem a gyümölcsleveseinket.)

Összeturmixoljuk a levest, és 2-3 perc további forralás után készen is vagyunk. Mivel érett állapotban igen édes gyümölcsöket használunk, így a cukor hozzáadását a főzés legvégére is hagyhatjuk, opcionális a plusz édesítés.

Hidegen finom igazán ez a fügekrémleves.

Tálaláskor jól áll neki a szeletelt mandula vagy a dió. (Ha több pudingport használunk, akkor akár mártásként is tálalhatjuk a fügés finomságot.)

Körtés fügeleves Fotó: Lászlófi Sándor